Despre noi

Impresiile Publicului

Cristian Oroșanu

DIRIJOR / DIRECTOR ARTISTIC / FONDATOR

Cristian Oroșanu este un artist carismatic, un amestec de pasiune, hotărâre și claritate elegantă a expresiei, totul învăluit de un farmec personal irezistibil. El se distinge printr-un vast repertoriu, îmbinind cca. 35 de titluri de opera și peste 500 de lucrări simfonice.  Cariera sa internațională a început în 2005, cînd a obținut premiul al-2- lea al Concursului Internațional Malko de la Copenhaga, premiul Criticii Muzicale din România și angajamentul de a dirija Orchestre de Paris la Festivalul liric de la Aix-en-Provence.

Cristian s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre la Hyogo în Japonia și a creat orchestra Kamerata Kronstadt în România. Este pasionat de proiecte inovatoare, care sparg tiparele clasice. Astfel, crează o orchestra internaționala de seniori sub numele The Golden Age Orchestra, și plănuiește o serie de concerte dedicate mediului înconjurător sănătos.

Talentul său l-a purtat pe mari scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio București, Tonhalle Zurich, BBC Scottish Orchestra, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Filarmonicile din București, Bruxelles, Iași, Strasbourg, Porto, Cluj, etc. Cariera lui Cristian a îmbinat armonios activitatea de dirijor invitat, cu implicarea pe posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin.

Kamerata Kronstadt

Kamerata Kronstadt este o nouă orchestră de cameră, tȃnară și dinamică, ce a luat ființă din dragoste și dăruire pentru muzică, dezvoltând un ambițios proiect cultural, plin de energie și dragoste pentru public. Membrii orchestrei au fost aleși pe criteriul interesului participării în spirit cameral, fiind totodată interpreți ce activează în cadrul orchestrelor brașovene ale Filarmonicii și Operei.

Sub bagheta maestrului Cristian Oroșanu, Kamerata Kronstadt a invitat publicul brașovean ȋn cadrul primelor sale stagiuni, la o serie de concerte – eveniment, atât la Brașov cât și la invitația unor reputate festivaluri din țară, cum ar fi: Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul Sonoro, „Classics for Pleasure” – Sibiu, Festivalul Meridian, Festivalurile Mozart, Musica Barcensis sau Musica Coronensis la Brașov, Festivalul „Vacanțe Muzicale” la Piatra Neamț, Festivalul „Craiova Muzicală”, „C’Art Fest” la Cristian, „Concertul de pe lac” la Castelul Bran.  Artiști deosebiți ni s-au alăturat în calitate de soliști, dintre care amintim violoniștii Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Răzvan Stoica, Ștefan Tarara, Rebekka Hartmann, Alexander Sitkovetsky Marc Bouchkov sau Daniel Rowland, pianiștii Horia Mihail, Raluca Stirbat și Diana Ketler, violoncelistul Răzvan Suma, violistul Răzvan Popovici, artiștii lirici Leontina Văduva, Robert Nagy sau Diana Țugui. Am îndrăznit să ieșim de asemenea din sfera clasică, abordînd proiecte de tango, jazz sau muzică tradițională, alături de artiști îndrăgiți, cum ar fi Alexandra Fits, Analia Selis, Mariano Castro sau Nadia Trohin.

Kamerata Kronstadt sprijină atȃt proiecte sociale ale Brașovului, prin susținerea unor concerte caritabile (ianuarie 2014 – concert caritabil pentru strȃngerea de fonduri destinate «Hospice – Casa Speranței »), cȃt și proiecte educaționale, ȋn vederea formării muzicale a publicului brașovean foarte tȃnăr, prin susținerea unor concerte educative dedicate exclusiv copiilor.

Impresiile Criticii